Dior heeft lyme disease...

op .

Bovenstaande foto maakte ik in Frankrijk... begin Juni. Ergens in dat gras zat de dader: een teek met de ziekte van lyme.

We hadden een super vakantie, en genoten van de omgeving bij het Garda meer, de toren van Pisa, strand... snel door naar de Provence want de Italiaanse riviera is niet 'ons ding'. Heerlijke wandelingen, samen zwemmen in 'lac st Croix'... boeken lezen en snurken in de schaduw. We hadden wederom de perfecte vakantie.

We kwamen thuis en direct lekker bezig om het nieuwe gazon te maaien, camper te poetsen en de vakantie uit de honden te wassen en borstelen. Alle 6 in bad, en weer spik en span... en weer aan het werk, want de vrije dagen zijn voorbij!

Op een doordeweekse avond merk ik dat Dior erg rustig is... en de volgende ochtend is ze nog stiller, en blijkt 41gr koorts te hebben. Dus direct naar de kliniek in Eersel voor verder onderzoek. Voor het eerst in mijn leven zei ik tegen de arts: 'ze is ziek... maar ik weet niet wat het is.'

Na grondig onderzoek bleek dat ze o.a. bloed in haar urine had. Dus dachten we al snel ' blaasontsteking'. Maar omdat het nogal een 'vaag verhaal' was, heeft de DA meteen ook een bloedonderzoek gedaan.  De HT was te laag.. geen alarm, maar wel raar. Antibioticia ingezet en besloten bloed in te sturen naar het professionele lab.

Dior knapte op met de AB, maar was niet helemaal de gekke speelse pup die ik ken... ik bleef haar temp opnemen, en deze piekte steeds tussen 38,7 en 41,0. Niet nornaaal dus. En op een avond trof ik haar plots met een bloedneus. Niet ernstig, maar ik zag wat druppels. Niet normaal, en ik meldde dit aan de DA.

Dior werd rustiger... ging meer hijgen... en sliep veel. Haar tandvlees werd bleker. Na overleg met de DA, en de eerste resultaten van het lab, was het duidelijk dat Dior haar rode bloed-lichaampjes aan het afbreken was... als dit door zou gaan zou ze een transfusie nodig hebben. We hadden al snel afgestemd dat Dwayne de perfecte donor zou zijn voor een bloedtransfusie.. (indien nodig)

Maar voor mij was het vooral angstig om te zien hoe een 'ogenschijnlijk vrolijke gezonde hond' zich op het kritieke pad bevond: Dior was doodziek, en balanceerde op het randje. Ik kon aan haar amper aflezen hoe ziek ze werkelijk was... Dus wanneer moest ik ingrijpen?

Toen kwam de eerste uitslag van het lab: doordat ik zo duidelijk had aangegeven wat de symptomen waren en de duidelijke aanwijzingen van mijn DA, had het lab in Antwerpen niet opgegeven... dit MOEST een vorm van Lyme zijn! En na heel veel inspanning en research zag de laborant toch een minimale infectie op de Babesia parasiet.

Ondertussen stortte mijn wereld in.... mijn Dior is zo ziek. Haar bloedwaardes kelderde, en ze werd steeds rustiger.... alle spook scenarios kwamen voorbij. Dwayne was standby voor de bloedtransfusie, maar zou hij haar kunnen redden?

Op advies van de lab-results en mijn DA hebben we ingezet op bestrijding van Babesia, terwijl dit niet 100% bewezen was. Ondanks dat Dior een Seresto band om had, wijst alles op Babesia. (een van de "lyme ziektes" welke door teken worden overgebracht) Dus de antiobiotica werd gewisseld en een extra PCR test op Babesia werd aangevraagd, samen met de medicatie (Carbesia) om de Babesia parasiet te bestrijden.

Helaas wordt deze PCR test alleen in Utrecht gedaan, en is ook de medicatie alleen in Utrecht voorradig... De test wordt alleen op vrijdag gedaan (..) No time to waste: dus we besloten de behandeling toch aan te passen zonder de uitslag af te wachten. Dior werd omgezet naar Doxicyclne antibotica, en de Carbesia medicatie werd besteld-> Utrecht meldde dat dit binnen 5 werkdagen geleverd zou worden. (WTF.. 5 dagen???)

Nu heb ik heel slechte ervaringen met Utrecht vanuit het verleden... dus was ik hierop voorbereid. In samenspraak met de DA Eersel, ben ik zelf naar Utrecht gereden om de medicatie op te halen. Hierdoor kon Dior diezelfde middag worden behandeld door de arts in Eersel (die notabene haar vrije middag opofferde) en kon de Carbesia injectie worden toegediend.

In de avond knapte Dior al weer op, en het bloedonderzoek toonde aan dat de rode bloedcellen weer toenamen. Haar tandvlees kleurde weer... en haar temperatuur daalde naar de normale waardes...Dior is is weer mijn gekke aap, vol met streken! Wat een opluchting om mijn meiske weer zo te zien!

En dan, na enkele rare onzekere dagen komt de uitslag vanuit Utrecht: de PCR (de test om aan te tonen of het DNA van de parasiet in haar bloedcellen zitten) voor Babesia test is positief! Tranen, opluchting...Dus we hebben de juiste behandeling ingezet... het is godzijdank geen auto imuun ziekte... Dior wordt weer beter!

Opluchting.. tranen..blij!

 

...over 2 weken Dior nog 1x zo'n pijnlijke Carbesia injectie krijgen, en we moeten de 2 weken doxyxiclyne kuur afmaken. maar ik ben ervan overtuigd dat het goed gaat komen. Dankzij de scherpe diagnose en vasthoudendheid van de DA in Eersel, en de laborant in Antwerpen, die zo snel en stellig de diagniose Basesia vaststelde. Zonder deze 2 partijen, had het er voor Dior heel anders uitgezien....

 

dank aan de Youandi family die ons de afgelopen week een hart onder de riem heeft gestoken. Jullie zijn GOUD!  

 

 

 

Tags: vakantie Dior Lyme Babesia